Honingvragen
Veelgestelde vragen over honing
Wat is honing?
Honing is een natuurlijke zoete stof die door honingbijen (Apis Mellifera) wordt bereid uit bloemennectar, of zoete afscheidingsproducten van planten. Bijen verzamelen de zoetstof, voegen er enzymen aan toe en slaan het op in de raten van het bijenvolk, waar het rijpt tot honing. De definitie van honing is geregeld in het Warenwetbesluit honing.
Hoe wordt honing gemaakt?
Bijen verzamelen nectar en brengen dit naar hun volk. Daar voegen ze enzymen toe om de nectar te bewerken. Door ventilatie en verdamping wordt het vochtgehalte verlaagd, waardoor honing ontstaat. Bloemenhoning bevat 20% of minder vocht, struikhoning mag maximaal 23% vocht bevatten.
Wat is het verschil tussen rauwe honing en bewerkte honing?
Alle (imker)honing is rauw en onbewerkt, de honing wordt niet verhit of gefilterd zodat de natuurlijke enzymen en de door de bijen verzamelde stuifmeel in de honing aanwezig blijven. Er wordt niets aan de honing toegevoegd en er wordt niets uitgehaald. Honing uit de supermarkt is niet altijd volledig afkomstig van bijen of van natuurlijk nectar. Bijen kunnen bijvoorbeeld ‘honing’ maken van kristalsuiker en import honing wordt vaak aangelengd met zuikerstroop op een manier die niet gedetecteert wordt bij controles, zoals te zien is in de uitzending van Keuringsdienst van Waarde.
Welke soorten honing bestaan er?
Honingsoorten variëren afhankelijk van de bloemen waarvan de nectar afkomstig is. Populaire soorten zijn acaciahoning, lindehoning, heidehoning, bloemenhoning en klaverhoning. Honing kan ook afkomstig zijn van zoete afscheiding van planten of plantensapsuigende insecten, dergelijke honing wordt bladhoning genoemd.
Is honing gezond?
Honing bevat natuurlijke suikers, antioxidanten, vitamines en mineralen. Het kan een gezond alternatief zijn voor geraffineerde suiker, maar het moet met mate worden geconsumeerd vanwege het hoge suikergehalte.
Kan honing bederven?
Als honing op de juiste manier wordt bewaard (in een afgesloten pot en op kamertemperatuur), kan het vrijwel onbeperkt goed blijven. Het kan kristalliseren, maar dit is een natuurlijk proces en betekent niet dat de honing bedorven is.
Hoe gebruik ik honing in de keuken?
Honing kan gebruikt worden als zoetmiddel in thee, yoghurt, marinades, dressings en gebak. Het is ook heerlijk als topping op brood, pannenkoeken of wafels.
Wat is kristallisatie van honing?
Kristallisatie is een natuurlijk proces waarbij honing steviger wordt en suikerkristallen vormt. Dit gebeurt sneller bij honing met een hoog glucosegehalte. De kwaliteit van honing gaat niet achteruit door kristallisatie, het voelt wel anders in je mond. Je kunt de honing weer vloeibaar maken door de pot au bain-marie op te warmen. Vanaf ongeveer 40 graden celcius breken de natuurlijke enzymen af, daarom wordt honing bij de verwerking door de imker normaal niet verwarmd.
Mag ik honing aan baby’s geven?
Nee, het wordt afgeraden om honing te geven aan baby’s jonger dan 1 jaar. Honing kan sporen van Clostridium botulinum bevatten, wat botulisme kan veroorzaken bij jonge baby’s.
Waar komt mijn honing vandaan?
Onze honing wordt geproduceerd door onze bijen, die nectar verzamelen uit bloemen in de lokale omgeving. Dit maakt onze honing 100% natuurlijk en streekgebonden.
Wat doen bijen nog meer naast honing maken?
Bijen spelen een cruciale rol in de natuur door bloemen te bestuiven. Dit proces is essentieel voor de voortplanting van planten en gewassen, en daarmee voor onze voedselvoorziening. Een derde van als ons voedsel heeft bestuiving nodig. Naast honingbijen zorgen ook wilde/solitaire bijen, hommels, vliegen, en in mindere mate ook wespen en mieren voor bestuiving.
Waarom is lokale honing beter?
Lokale honing ondersteunt de biodiversiteit in jouw regio en bevat pollen uit de omgeving, wat kan helpen bij de bestrijding van seizoensgebonden allergieën.
Hoe kan ik honing het beste bewaren?
Bewaar honing op een droge plek bij kamertemperatuur, weg van direct zonlicht. Sluit de pot goed af om te voorkomen dat vocht binnendringt.
Wat is het verschil tussen vloeibare en creme honing?
Vloeibare honing is net geoogst of verwarmd om te ontkristalliseren. Creme honing is op een gecontroleerde manier gekristalliseerd en heeft een smeerbare structuur. Creme honing wordt gemaakt door het regelmatig te roeren tijdens het kristalliseren, hierbij wordt een honingsoort toegevoegd met een natuurlijke fijne structuur waardoor de creme heel zacht en smeerbaar wordt.
Hoe helpt honing bij brandwonden?
Honing trekt vocht aan, hierdoor het vocht uit aanwezige bacteriën onttrokken die vervolgens dood gaan. Honing bevat ook het enzym inhibine, bij afbraak heeft dit een ontsmettende en antibiotische werking. Ten slotte is ook de zuurgraad van honing onaantrekkelijk voor veel bacteriën.
Mag je honing eten met een metalen lepel?
Er is veel discussie of een metalen lepel de smaak van honing beinvloed. En als je liever met een houten lepel honing eet moet je dat vooral doen. Waarschijnlijk helpt een houten honinglepel met name bij het opscheppen. Voor de hygienische verwerking van honing worden materialen van roestvrijstaal gebruikt.
Wil je meer weten over onze honing of heb je een andere vraag? Neem gerust contact met ons op!